Persoanele cu IQ-uri ridicate au mai multe sanse de a consuma substante care modifica mintea, arata cercetarile.

Fie ca este vorba despre alcool, tutun sau medicamente psihoactive, cum ar fi LSD, inteligenta si consumul de droguri sunt legate. Oamenii mai inteligenti au, de asemenea, mai multe sanse sa faca o esantionare a diferitelor medicamente recreative in trecut. Explicatia ar putea fi aceea ca oamenii inteligenti sunt atrasi de noutate sau ca nu se tem sa devina dependenti datorita autocontrolului. Concluziile provin dintr-o serie de studii efectuate in intreaga lume.

Un studiu a colectat date din Marea Britanie si SUA, urmarind inteligenta din copilarie si drogurile pe care le-a luat mai tarziu in viata. Autorii studiului explica rezultatele: „Copiii mai inteligenti, atat in Regatul Unit, cat si in Statele Unite, au mai multe sanse ca atunci cand cresc sa consume mai mult alcool. Copiii americani mai inteligenti au mai multe sanse ca atunci cand cresc sa consume mai mult tutun, in timp ce copiii mai inteligenti britanici au mai multe sanse ca atunci cand cresc sa consume mai multe droguri ilegale „.

Un al doilea studiu a utilizat u public tina de 12.686 de persoane din SUA, care au fost intervievati pentru prima oara in 1979 si urmariti pana in prezent. Rezultatele au aratat ca: „… inteligenta tinde sa fie in mod pozitiv legata de probabilitatea de a incerca alcoolul, marijuana, cocaina si alte cateva medicamente recreative”. „Oamenii mai inteligenti tind sa fie mai buni la auto-control si, prin urmare, pot fi mai buni la limitarea consumului de substante care provoaca dependenta.”