A avea o dispozitie proasta poate ajuta anumiti oameni sa gandeasca mai eficient, potrivit noilor cercetari. Senzatia de rau poate stimula „functionarea executiva” a unora dintre acestia, care include capacitatea lor de a se concentra, planifica si prioritiza sarcinile. Dimpotriva, dispozitiile bune reduc uneori functionarea executiva a altor persoane.

Profesorul Tara McAuley, co-autor al studiului, a declarat: Rezultatele noastre arata ca exista unii oameni pentru care o stare proasta poate imbunatati genul de abilitati de gandire care sunt importante pentru viata de zi cu zi. Totul depinde de reactivitatea emotionala, au gasit psihologii. Unii oameni sunt foarte reactivi: dispozitiile lor se invart rapid si puternic la cea mai mica provocare. Persoanele cu reactie ridicata au fost constatate ca au performante mai bune in ceea ce priveste sarcinile atunci cand erau in stare proasta. Poate ca este vorba de faptul ca mai multi oameni cu reactie emotionala sunt obisnuiti sa se ocupe de stari de rau, deci este mai putin distragator pentru ei. Pentru persoanele cu reactie emotionala scazuta, totusi, starea de spirit proasta distrage atentia si au avut rezultate mai rele.

Profesorul McAuley a spus: „Oamenii nu ar trebui sa interpreteze rezultatele spunand ca este bine sa se enerveze sau sa reactioneze exagerat sau sa fie grosolani. Stim ca reactivitatea emotionala difera de la persoana la persoana incepand de la o varsta foarte frageda si ca aceste diferente individuale au implicatii asupra sanatatii mintale mai tarziu in dezvoltare.

Studiul a inclus 95 de persoane carora li s-au dat toate testele de reactivitate emotionala si diferite teste ale functiei executive. Numai starile nepotrivite au avut efect asupra capacitatii oamenilor de a se concentra si de a-si folosi amintirile in mod eficient. Starile pozitive ale dispozitiei nu au avut niciun efect.