Machiavellianismul este o tulburare de personalitate care, spre deosebire de psihopatie si narcisism, este putin cunoscuta. Persoanele cu trasaturi „machiavelice” sunt nemotivate si inseala in mod regulat si manipuleaza alte persoane.
Persoanele cu trasaturi machiavelice tind sa fie de acord cu afirmatii precum: „Este greu sa mergi inainte fara a taia colturile aici si acolo.” „Nu spuneti nimanui adevaratul motiv pentru care ati facut ceva decat daca este util sa faceti acest lucru”. „Este cel mai sigur sa presupunem ca toti oamenii au o banda viciosa si vor iesi cand li se va da o sansa”. „Este intelept sa lamuriti oameni importanti.” Cei cu trasaturi machiavelliene – numiti pentru un diplomat italian din secolul al XV-lea – sunt foarte buni in a-i face pe altii sa faca ceea ce vor, folosind minciuna si lingusirea, dupa cum este necesar. Motto-ul lor, daca ar avea unul, ar fi: „Scopul scuza mijloacele”.Cu alte cuvinte, fac tot ce trebuie pentru a obtine ceea ce doresc. Ei inteleg ceea ce ii motiveaza pe ceilalti si dau dovada de egoism rece pentru a-l obtine de la ei. In ciuda acestui fapt, ei sunt atat de buni in manipulare, incat sunt adesea bine apreciati de altii care nu isi dau seama de intentiile lor rele. Personalitatea machiaveliana este una dintre asa-numitele „triade intunecate” de tipuri de personalitate rauvoitoare.

Dr. Daniel N. Jones si Delroy L. Paulhus, experti in personalitati intunecate, explica: „Au fost numiti asa, pentru ca indivizii cu aceste trasaturi au o tendinta de a fi calomni, egoisti si rauvoitori in relatiile lor interpersonale”. In timp ce majoritatea oamenilor stiu despre psihopati si narcisici, putini au auzit despre machiavellieni – poate ca asa prefera ei! Persoana machiavelica tinde sa fie neplacuta  ceea ce odetermina sa minta, sa insele si sa tradeze, atunci cand ii convine. Spre deosebire de psihopat, machiavelicul se ocupa de reputatia sa.