Femeile care sunt extrem de extrovertite au mai multe sanse sa isi insele partenerul. Extravertele sunt sociale si pline de energie, preferand sa fie transparente fata de partener chiar si atunci cand inseala. Introvertele tind sa se bucure de mai multe activitati solitare, prefera sa se gandeasca inainte de a vorbi si de a se bucura de concentrarea energiei lor mentale spre interior.

Pentru barbati, trasaturile de personalitate nu au fost strans legate de infidelitate, au constatat rezultatele a doua studii pe 3 ani. In schimb, cercetarea a aratat ca propria dvs. personalitate are un efect important asupra faptului daca partenerul dvs. va inseala. Datele de la cuplurile noi au constatat ca neuroticismul partenerului este critic. Persoanele cu parteneri neurotici au avut mai multe sanse sa triseze, fie ca era barbatul sau femeia.

Neuroticismul este o trasatura de personalitate care este strans legata de anxietate, tristete, iritabilitate si constiinta de sine. In plus, barbatii cu neveste care erau foarte narcisci au fost, de asemenea, mult mai probabil sa triseze. Pentru cele doua studii, au fost chestionate 227 de cupluri si au urmat in jur de 3 ani. Impreuna cu testele de personalitate, li sa intrebat daca au fost necredinciosi. Aproximativ 8% dintre cupluri au recunoscut infidelitatea in primii trei ani de casatorie.

Infidelitatea poate fi mai bine explicata de personalitatea partenerului (fata de propria persoana). Avand in vedere ca propriile caracteristici durabile ale oamenilor si caracteristicile durabile ale partenerilor lor influenteaza mediul lor comun, este posibil ca trasaturile de personalitate ale partenerilor sai sa influenteze in mod negativ negativitatea mediului lor comun in mai mare masura decat trasaturile personale ale oamenilor.