Ascultarea muzicii heavy metal este un semn de inteligenta ridicata, sugereaza cercetarile. Unii oameni pot folosi muzica heavy metal ca o modalitate de a face fata talentului. Fiind un metalhead este uneori asociat cu performante slabe si delincventa, dar acest sondaj a constatat altceva. Oamenii mai inteligenti se pot afla in afara si pot folosi muzica heavy metal pentru a face fata stresului.

Dr. Stuart Cadwallader, autorul studiului, spune ca exista un stereotip pe care oamenii mai inteligenti il fac in muzica clasica. In timp ce acest lucru este valabil pentru unii, altii iau consolare in heavy metal. Dr. Cadwallader a spus ca tinerii se bucura de temele complexe si uneori politice din metal, care nu sunt explorate in muzica pop mainstream. Atat instrainarea, cat si separarea de societate ar putea sa infombe cu niste oameni inzestrati.

Rezultatele provin dintr-un sondaj de 1.057 de membri, tineri cu varsta de 11-18 ani, care se afla in topul celor 5% din punct de vedere academic.

Rezultatele au aratat ca, in timp ce rockul a fost cel mai popular gen printre tinerii talentati, o treime au apreciat heavy metal  in primele cinci genuri si 6 la suta au dat primul loc. Cei carora le-a placut in mod deosebit heavy metal au avut de asemenea tendinta de a avea stima de sine mai mica.

Genurile traditional legate de inteligenta – muzica clasica si jazz – au fost cele mai putin populare. Unii tineri au spus ca le place sa spuna literalmente „frustrarea si mania” lor fata prin heavy metal.

Dr. Cadwallader a spus: „Poate ca presiunile asociate cu a fi talentati si inzestrati pot fi uitate temporar cu ajutorul muzicii. Dupa cum sugereaza un student, probabil ca oamenii talentati pot avea mai multa presiune decat colegii lor si folosesc muzica pentru a elimina aceasta negativitate „.