Mancatul mai lent este legat de obezitate mai mica si de o talie mai subtire, afirma noi cercetari. Oamenii care mananca lent au fost cu 42% mai putin probabil sa fie obezi decat cei care mananca mai repede, a gasit un mare studiu. Manancatul lent poate ajuta oamenii sa se simta plini mai repede din cauza modului in care nivelul de insulina al organismului raspunde la o alimentatie mai lenta.

Alte doua obiceiuri simple au fost legate de pierderea in greutate:

Evitarea dupa cina a gustarilor.

Nu mananca in doua ore de la culcare.

Studiul a urmat aproape 60.000 de oameni in Japonia timp de cinci ani. Toti au clasificat viteza lor de mancare ca fiind lenta, medie sau rapida. Aproximativ o treime si-au mancat mancarea rapid, jumatate la o rata normala, iar restul au fost consumatori lenti. Rezultatele au aratat ca consumatorii lenti aveau mai multe sanse de a fi sanatosi si de a avea un stil de viata mai sanatos. Oamenii care manancau cu o viteza normala au fost 29% mai putin probabil sa fie obezi si cei care manancau lent au fost cu 42% mai putin probabil sa fie obezi.

Autorii studiului au concluzionat:

Schimbarile in obiceiurile alimentare pot afecta obezitatea, IMC si circumferinta taliei. Interventiile care vizeaza reducerea vitezei de alimentatie pot fi eficiente in prevenirea obezitatii si reducerea riscurilor asociate de sanatate.

Nota: studiul a fost observator, astfel incat concluziile ferme nu pot fi trase cu privire la cauza si efect.