Anul 2017 a marcat cea de-a 50-a aniversare a cuptorului cu microunde. Aceste cuptoare au fost pentru prima oara vandute pentru uz personal de catre compania Amana in 1967, dar au fost de fapt utilizate pentru prepararea produselor alimentare comerciale inca din anii 1950.

Numai pana in 1967, miniaturile tehnologice si reducerile de costuri din industria prelucratoare au facut ca aceste cuptoare sa fie destul de mici si de ieftine pentru utilizarea in bucatariile clasei de mijloc americane.

Si in Romania se observa, in prezent, ca este destul de greu sa gasesti o locuinta in mediul urban unde respectivii proprietari sa nu aiba un cuptor cu microunde care sa ii ajute sa incalzeasca mancarea rapid.

Primele cuptoare cu microunde chiar au fost numite “Radarange”- o contragere a cuvintelor englezesti “radar” and “range”.

Ce au in comun cuptoarele cu microunde performante cu radarele?

Radarul este un acronim pentru “detectarea si masurarea radioului”. Dezvoltat inainte de al doilea razboi mondial, aceasta tehnologie se bazeaza pe principiul ca undele radio pot sari de pe suprafetele obiectelor mici. Deci, in situatia in care indici un fascicul de unde radio intr-o anumita directie, unele dintre undele radio vor veni inapoi la tine, daca intampina o obstructie in calea lor.

Prin masurarea undelor radio rasturnate, pot fi detectate unele obiecte indepartate ascunse de vedere prin nori sau ceata. Radarul poate detecta avioane si nave, dar de la inceput s-a constatat ca furtunile puternice provoaca interferente in detectarea radarului.

In inima tehnologiei radar se afla “magnetronul”, dizpozitivul care produce undele radio. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, armata din America nu a putut obtine suficienti magnetroni pentru a acoperi nevoia existenta de radar. Astfel, acest magnetron a fost reproiectat astfel incat componetele sale sa poata fi scoase din tabla. Acest lucru a permis ulterior productia in masa de magnetroni ( s-a ajuns atunci, in timpul razboiului, de la 17 la aproximativ 2500 de magnetroni pe zi). In mod evident, un cuptor cu microunde se situeaza in fruntea celor mai bune incorporabile cautate de romani, desi in urma cu ceva timp acest lucru ar fi parut o gluma cu presmise extrem de reduse de materializare.

Intr-o zi, persoana care lucra la acesti magnetroni a observat ca o bomboana pe care o avea in buzunar a inceput sa i se topeasca atunci. Suspectand ca undele radio de la magnetron au fost cauza, el a decis sa incerce un experiment cu un ou. Astfel, a luat un ou crud si a indreptat fasciculul radarului spre el. Oul a explodat de la incalzirea rapida. Un alt experiment cu samburii de porumb a aratat ca aceste unde radio pot face popcorn.