Persoanele care au inselat in trecut au de trei ori mai multe sanse sa fie necredinciosi in urmatoarea lor relatie, arata cercetarile. Multi oameni continua sa repete aceleasi tipare in relatii. In total, 44% dintre persoanele din studiu au raportat ca au inselat partenerul in timpul relatiei lor actuale. Aproape o treime au spus ca stiau ca partenerul lor i-a inselat in trecut. Atat barbatii, cat si femeile aveau sanse egale sa spuna ca au fost inselati si ca au fost inselati. Cei care au fost inselati sunt deosebit de atenti la semne, fiind de patru ori mai susceptibili sa-si suspecteze partenerul actual.

Autorii studiului scriu: „Rezultatele noastre au indicat o crestere de trei ori a probabilitatii ca o persoana sainsele daca are deja un istoric de implicare sexuala extra-conjugala [infidelitate] si o crestere de doua pana la patru ori a probabilitatii de implicare a unui partener in infidelitate, daca o persoana stia despre infidelitatea sau o presupusa infidelitate de la un partener de relatie trecut. Aceste constatari sugereaza ca infidelitatea este un factor important de risc care prevede infidelitateae intr-o relatie ulterioara. ”

Rezultatele provin dintr-un sondaj de 484 de persoane care au fost intrebati despre istoria relatiilor lor din urma cu cinci ani. Ei au fost intrebati daca -lau inselat pe actualul sau partenerul anterior. Desi 44% au raportat ca au inselat in relatia lor actuala, persoanele din studiu au fost necasatorite, iar ratele sunt mai scazute in randul persoanelor casatorite.

Autorii scriu: „… desi o istorie a infidelitatii poate fi un factor de risc important pentru a fi constient, nu este neaparat adevarat ca cineva care o fost infidel o data este intotdeauna infidel „.