Cand cineva simte dispret pentru partenerul sau, acesta este cel mai mare predictor al divortului. Evident, printre cauze se numara si infidelitatea, certurile dese, invinuirea partenerului si multe alte spete care se pot diviza in functie de indicii fiecarei relatii.

Dispret
Contestarea poate implica sarcasm, dar si persiflarea partenerului si lipsa de respect fata de acesta. Oricare ar fi forma sa, dispretul il face pe celalalt sa se simta lipsit de valoare. Condamnarea este, de asemenea, un lucru rau pentru sanatatea ta. Multe dintre cuplurile care erau dispretuitoare unul de altul sufera de mai multe boli infectioase precum racelile si gripa.

Critica
Bineinteles ca ne plangem unul pe celalalt – in special cuplurile casatorite – dar exista un tip particular de critici pe care specialistii le-au identificat ca fiind atat de distrugatoare. Aceasta este atunci cand cineva critica fiinta de baza a celuilalt, personalitatea lor. De exemplu: „Ai intarziat pentru ca nu-ti pasa de mine”. Cu totii facem greseli, dar observati ca aici este vorba despre modul in care aceste greseli sunt interpretate.

Defensivitatea
O persoana este prea defensiva atunci cand incearca intotdeauna sa aduca scuze pentru esecurile sau escapadele sale. Oamenii dezvolta un automatism cu timpul, dar cand devine o tema persistenta intr-o relatie, acest lucru poate semnala sfarsitul. Este un semnal chiar mai rau cand partenerii incearca sa inscrie si alte puncte in defensiva. La urma urmei, oamenii care traiesc impreuna ar trebui sa se afle in parteneriat, sprijinindu-se reciproc.