Stiati ca piesele care transmit mesaje fericite si energice maximizeaza creativitatea oamenilor? Cu siguranta si si experiementati acest adevar zi de zi. Cercetatorii au descoperit ca ascultarea concertului de vioara „The Four Seasons” de Antonio Vivaldi a contribuit la creativitatea lor divergenta. Divergenta creativitatii se refera la crearea unei multimi de raspunsuri potentiale la o problema.

Vivaldi „Four Seasons” a fost comparat cu, printre altele, Samuel Barber „Adagio pentru String”, care este o piesa trista si melancolica prin comparatie. Creativitatea convergenta este tipul in care incercati sa ajungeti la o solutie specifica. Exemple de acest fel ar putea include o problema de matematica, o ghicitoare sau un cuvant incrucisat. Aici creierul tau incearca sa „converge” la solutie. In acest caz. muzica clasica are un efect redus asupra acestui tip de creativitate.

De ce, atunci, muzica optimista are acest efect asupra creativitatii divergente?

Ei bine, ideea creativa este o functie de persistenta si flexibilitate si variabilele situationale pot influenta creativitatea fie prin efectele lor asupra persistentei, flexibilitatii, fie asupra ambelor.

Cu alte cuvinte: muzica fericita va incurajeaza sa incercati lucruri noi si va inspira vibe-ul necesar depasirii unor situatii complexe!