Un studiu facut pe 114 cupluri care erau la inceput de drum au demonstrat ca acordarea unui sprijin emotional poate imbunatati considerabil o relatie. Partenerii care primesc mai multa empatie, preocupare si acceptare au avut mai multe emotii pozitive si au avut o relatie de satisfactie mai mare.

In special, barbatii isi pot imbunatati relatia oferind femeilor mai mult sprijin de orice tip. Cu toate acestea, barbatii au tendinta de a da sfaturi, atunci cand femeile prefera adesea sprijinul emotional, cum ar fi empatia. De asemenea, femeile isi pot imbunatati relatia, oferind barbatilor un sprijin emotional.

Toti cei 228 respondenti au fost intrebati cate dintre cele doua tipuri de sprijin au primit de la partenerul lor, si anume:

1. Sustinerea emotionala: a fi empatica, incurajatoare, incredere si ingrijire.

2. Suportul informational: oferirea de solutii sub forma de sfaturi.

In urma rezultatelor, s-a aratat ca cel mai necesar tip de sprijin pe care partenerii si-l pot oferi este sprijinul emotional. Autorii studiului explica:”… primirea unui suport emotional a fost asociata cu un efect mai favorabil si o satisfactie mai mare a relatiilor indiferent de preferintele de sprijin.”

Cu toate acestea, nu toata lumea prefera acest tip de sprijin. Unii oameni prefera mai mult ca cei de langa ei sa empatizeze sa isi arate ingrijorarea fata de ei , in timp ce altii prefera sfaturi simple, dar toti considera ca prea multe sfaturi sau prea putin pot constitui o sursa de iritare.