Doua trasaturi cheie ale personalitatii unui psihopat sunt duritatea si lipsa compasiunii, afirma cercetarile. A fi dur inseamna a avea o nedreptate cruda fata de ceilalti. Persoanele dure nu au compasiune, sunt cu sange rece si fara inima. In plus, psihopatii au de obicei dificultati de a raspunde la emotiile celorlalti intr-un mod normal – ei, de asemenea, par a fi nemotivati. De exemplu, psihopatii tind sa nu arate sentimente atunci cand ii vad pe altii in durere. Cu toate acestea, unii psihopati folosesc un exterior neobisnuit pentru a ascunde tulburarile interne.

Profesorul Tim Stickle, care a condus studiul, a explicat ca un subgrup de psihopati sufera de emotii puternice: „Acestea apar duri si nu empatizeaza cu ceilalti, insa propria lor experienta emotionala este ca acestia sunt foarte incurcati, au un nivel ridicat de anxietate, niveluri mai ridicate de depresie, niveluri mai ridicate de emotie. Ne gandim la acesti copii daunatori, antisociali, agresivi ca fiind imuni la frica, imuni la sentimentele negative, dar de fapt ne arata ca un intreg grup nu numai ca nu sunt imuni, ci sunt foarte sensibili „.

Concluziile provin dintr-un studiu de 150 de adolescenti din centrele de detentie juvenile. Toti au fost clasificati ca fiind duri si lipsiti de sentimente si conform acestui stereotip – nu toti. Un grup mic a cazut intr-o categorie, cercetatorii numind „delincventii psihopatici scazuta”. Alte studii au aratat, de asemenea, ca in randul adultilor exista un grup care arata ca niste psihopati, dar de fapt simte emotii puternice.

Profesorul Stickle a spus: „Nu este doar o caracteristica care permite identificarea clara a persoanelor care intra in grupul respectiv; este nevoie de o gama larga de trasaturi. Aceste trasaturi sunt predominante in cazul femeilor adolescente din sistemul de justitie pentru minori. Caracteristicile nesanatoase ii pun pe acesti tineri in pericol de a deveni criminali de-a lungul vietii. ”

Cercetatorii spera ca identificarea si tratarea acestui subgrup poate ajuta la salvarea acestora dintr-o viata de comportament antisocial – si societatea de la consecintele ei.