Laptopurile devin din ce in ce mai puternice in fiecare zi. Au memorie mai rapida, viteza de procesare si carduri grafice tot mai bune. Unele modele sunt mai usoare si mai mici decat oricand, compactand toate componentele. Aceasta putere creste performanta, dar si riscul supraincalzirii.

Un laptop supraincalzit provoaca o varietate de probleme care pot duce la necesitatea unor reparari. In unele cazuri, supraincalzirea poate duce la deteriorarea ireparabila a bateriei, a hard-diskului sau a oricaror alte componente interne.

Exista o multime de lucruri simple pe care le poti face pentru a preveni supraincalzirea laptopului si implicit nevoia de a il repara. Iata cateva dintre acestea!

Ofera-i laptopului tau timp sa respire

Pentru a ramane suficient de rece astfel incat sa functioneze, laptopurile trebuie sa sufle aerul fierbinte si sa atraga inauntru aerul rece. Daca iti asezi laptopul pe care sa se muleze ( precum o perna sau o saltea) nu se va crea loc pentru acest flux de aer. Trebuie sa te asiguri ca laptopul tau se afla intotdeauna pe o suprafata neteda, solida, precum un birou sau o masa. Acest lucru permite laptopului sa isi regleze temperatura in mod natural.

Pastreaza-ti laptopul curat

Ventilatoarele din laptopul tau fac o treaba buna in a-l mentine “rece”, dar cand sunt neglijate prea mult timp, este posibil ca ele sa inceapa sa functioneze destul de greu sau chiar deloc.

Vei dori sa ai timp sa le cureti din cand in cand, pentru a preveni acest tip de problema. Inainte de a curata un laptop bun pentru sesiunile de gaming, asigura-te ca il opresti complet si ca il deconectezi din incarcator si ii scoti bateria. Acest lucru te va asigura ca vei fi in siguranta atunci cand lucrezi sa cureti ventilatoarele. Vei dori sa scoti cu grija prafurile sau resturile adunate de-a lungul timpului in jurul ventilatoarelor.

Inchide procesele inutile

Ca orice “masinarie”, laptopul tau se va supraincalzi mai des atunci cand este suprasolicitat. Daca ventilatoarele sale incep sa actioneze cu prea multa viteza sau laptopul se supraincalzeste atunci cand iei masurile de precautie adecvate, ai putea sa te gandesti ca aceasta problema se datoreaza faptului ca ruleaza foarte multe procese pe fundal.

Asigura-te ca ai inchis toate aplicatiile sau filele pe care nu le folosesti la un moment dat. Poti vedea exact ce procese utilizeaza anumite resurse, si daca observi ca exista anumite programe care ruleaza pe fundal si folosesc o cantitate inutila de resurse, ar trebui sa le inchizi.