Stereotipul legat de blonde nu este certificat, a dezvaluit cercetarea psihologica. Femeile blonde au un IQ usor mai mare decat alte femeile satene, spre exemplu – desi diferenta a fost mica si nu este statistic semnificativa. IQ-ul barbatilor blonzi era similar cu alte culori ale parului.

Specialistii sustin ca stereotipurile pot avea implicatii in lumea reala:

„Cercetarile arata ca stereotipurile au adesea un impact asupra angajarilor, promovarilor si altor experiente sociale. Acest studiu ofera dovezi convingatoare ca nu ar trebui sa existe vreo discriminare impotriva blondelor pe baza inteligentei lor. ”

Rezultatele provin dintr-un sondaj national de 10.878 de romani albi. Toti au fost intrebati despre culoarea naturala a parului. Rezultatele au aratat ca femeile cu par blond au avut un IQ mediu de 103,2, cele cu par saten 102,7, cele cu par rosu si negru 101,2 si, respectiv, 100,5.

Scorurile IQ sunt proiectate astfel incat scorul mediu sa fie de 100. Cifrele sunt atat de apropiate, incat probabil inseamna ca exista o mica diferenta. Medicii susin ca nu poti spune cu certitudine ca blondele sunt mai destepte decat altele, dar cu siguranta poti spune ca nu sunt deloc mai putin inteligente.

Un singur factor pare sa explice orice avantaj al IQ-ului pe care oamenii blonzi l-ar putea avea: au avut mai multe carti acasa cand au crescut. Daca blondele au un usor avantaj, poate ca ar fi mai probabil sa fi crescut in locuinte cu mai multa stimulare intelectuala, sustin specialistii.

Indiferent de ceea ce spune cercetarea, totusi, stereotipurile traiesc mult timp in memoria colectiva. Oamenii folosesc aspectul unei persoane ca semnal al personalitatii sau al productivitatii acesteia. De exemplu, femeile blonde sunt adesea stereotipizate ca fiind proaste sau incompetente, in timp ce roscatele sunt vazute ca persoane cu temperamente de foc.

Aceste stereotipuri sunt intarite in cultura populara, femeia blonda fiind o filozofie a filmelor de la Hollywood, cum ar fi Renee Witherspoon in seria „Legally Blonde” sau chiar Marilyn Monroe in „Gentlemen Prefer Blondes”.