Persoanele care sunt predispuse sa anticipeze sentimentul de vinovatie sunt cele mai de incredere persoane, arata noile cercetari.

In comparatie cu alte trasaturi de personalitate, cum ar fi sociabilitatea, neuroticismul si extrovertirea, vinovatia este trasatura specifica oamenilor de incredere.

Anticiparea vinovatiei este cheia, acest lucru inseamna ca o persoana are in vedere cat de vinovata o sa se simta daca fac ceva gresit si astfel nu o sa mai faca acel lucru. Acest lucru este diferit de senzatia de vinovatie dupa ce ati facut ceva gresit,deoarce aceasta  senzatie ii incurajeaza pe oameni sa incerce sa faca fata repercusiunilor.

Oamenii care sunt predispusi la anticiparea vinovatiei, totusi, se simt mai responsabili fata de ceilalti si sunt mult mai putin susceptibili sa se comporte intr-un mod gresit.

Rezultatele provin dintr-o serie de sase studii in care oamenii au jucat jocuri economice care le-au testat comportamentul. In aceste jocuri, oamenii mai predispusi la anticiparea vinovatiei aveau mai multe sanse sa aduca bani altora.

Autorii scriu:

„Increderea si seriozitatea sunt esentiale pentru relatiile eficiente si pentru organizatiile eficiente. Persoanele si institutiile suporta costuri ridicate atunci cand increderea este pierduta, dar oamenii pot atenua aceste costuri prin implicarea in relatii cu persoane care sunt de incredere. Constatarile noastre extind latura substantiala asupra increderii prin aprofundarea intelegerii increderii: atunci cand decide cine sa puna incredere, incredere in predispozitia vinovata. ”

Dr. Emma Levine, primul autor al studiului, a declarat:

„Cercetarile noastre sugereaza ca, daca doriti ca angajatii vostri sa fie vrednici si de incredere, asigurati-va ca se simt personal responsabili pentru comportamentul lor si ca se asteapta sa se simta vinovati atunci cand fac ceva gresit.”