Abilitatea de a comunica în mod eficient cu superiorii, colegii și personalul este esențială, indiferent de domeniul de muncă. Aceasta, totuși, este mai mult dobândită în urma experiențelor propriu-zise. Modelele de la videochat trebuie să știe cum să transmită și să interpreteze mesaje virtuale, cu alte cuvinte, ele trebuie să decodifice eficient foarte multe caractere diferite. Abilitățile de comunicare dobândite în urma unei cariere în videochat pot ajuta în alte job-uri sau chiar în viața de zi cu zi. Un model la studio de videochat Enjoy din Bacau se comportă precum un psiholog nișat, care se adaptează în funcție de personalitatea membrului.

Job-ul de model videochat, cel puțin în ceea ce privește Enjoy Studios, împlică o serie de activități care dezvoltă, în timp, niște skill-uri esențiale (ascultarea activă, comunicarea nonverbală, atitudinea prietenoasă etc.) în diferite aspecte ale vieții.

Abilitati ale modelelor de videochat

Printre abilitățile de comunicare dezvoltate în domeniul videochat-ului, job-ul ca model dezvoltă:

1. Ascultarea

Probabil că primul lucru pe care modelele de la Enjoy Studios îl dezvoltă, în urma experienței, este ascultarea. Un bun ascultător are o probabilitate foarte mare să fie și un bun comunicator. Nimănui nu îi place să comunice cu cineva care nu are timp să asculte cealaltă persoană. În perspectivă, a fi un bun ascultător este un skill căutat în orice domeniu de muncă, dar chiar și în relația cu persoanele din jur.

Ascultarea activă presupune acordarea unei atenții deosebite celui care vorbește, iar job-ul de model videochat presupune o exersare non stop a ascultării active. Prin ascultarea activă puteți înțelege mai bine ce încearcă să spună cealaltă persoană și poate, astfel, determina un răspuns pertinent și corespunzător situației.

2. Comunicarea nonverbală și paraverbală

A fi model de videochat la Enjoy Studios presupune controlul asupra propriei persoane, o abilitate foarte greu de dobândit, totuși atât de necesară. Limbajul corpului, contactul cu ochii, gesturile mâinilor și tonul vocii determină toată culoarea mesajului pe care modelele încearcă să-l transmită. O poziție relaxată, deschisă și un ton prietenos nuanțează, întotdeauna, mesajul. Marshal McLuhan spunea că „Mediul este mesajul”, adică noua paradigmă pune accent mai mult pe modul în care este comunicat mesajul, decât pe conținutul propriu-zis. Cu alte cuvinte, dacă o idee mai puțin bună este împachetată într-un ambalaj potrivit și frumos, poate deveni big idea.

Adesea, semnalele nonverbale transmit modul în care o persoană se simte cu adevărat. Modelele, în același timp, trebuie să acorde atenție semnalelor nonverbale ale persoanelor cu care comunică, în timp ce vorbesc cu ei.

3. Prietenia

A fi model înseamnă, în mare, a crea legături cu membrii din străinătate. Printr-un ton prietenos, o întrebare personală sau pur și simplu un zâmbet, modelele reușesc șă obțină o comunicare deschisă și onestă cu cealaltă persoană. Nu doar membrii modelelor Enjoy Studios, dar toată lumea, în genere, apreciază și se simte încurajată atunci când atmosfera este prietenoasă și relaxată. În perspectivă, interacțiunea cu clienții de la videochat, care sunt mulți și foarte diverși, dezvoltă în modele un anumit ton politicos și amabil, benefic în viața de zi cu zi.

4. Open-minded

Probabil că modelele de la videochat sau cei care lucrează în acest domeniu sunt unii dintre cei mai open-minded oameni de pe piața muncii. Un bun comunicator ar trebui să intre în orice conversație cu o minte flexibilă și deschisă. Modelele Enjoy Studios sunt antrenate să fie deschise, să asculte activ și să decodifice corect cererea membrului.

5. Alegerea timpului potrivit

Comunicarea verbală bună înseamnă a spune cât trebuie, unde trebuie și cu cine trebuie. O importantă abilitate de comunicare este a știi pur și simplu ce formă de comunicare este necesată în momentul respectiv. De exemplu, modelele își adaptează comunicarea în funcție de persoana cu care comunică, unele conversații sunt mai serioase, alte mai joviale, altele mai amuzante s.a.m.d.
În mare, ca model videochat la Enjoy Studios, se dezvoltă abilități necesare de citire a diferite tipologii de oameni. În perspectivă, toate situațiile implică interacțiune, pentru că oamenii sunt niște ființe sociale. A fi model de videochat este un job despre oameni, în care se dezvoltă anumite skill-uri benefice în viitor, și ce alt mijloc mai bun de a învăța să lucrezi cu oamenii decât într-un domeniu care se ocupă de oameni?